Albert Woltjes wordt lid van de Hitler-Jugend. Dit is zijn Mitgliedsausweis (lidmaatschapspas).
De woning waar Albert opgroeide met beneden de winkel en rechts de bakkerij. Deze foto is van na de oorlog. Ervoor heette het nog Dampfbäckerei G.F. Woltjes.
De propagandamachine werkte goed. Hier zie je de voorkant en een van de binnenpagina's van het door Albert netjes bijgehouden plakboek.
Op de eerste foto het handboek voor het Jungvolk (de Hitlerjugend van 10-14 jaar): "Pimpf im Dienst". Verder drie tijdschriften van "Der Pimpf".
Twee pagina's uit het Leistungsbuch, waarin de prestaties van een 13-jarige nauwkeurig werden bijgehouden. Je moest alle onderdelen halen voordat je over mocht van het Jungvolk (10 tot 14 jaar) naar de Hitlerjugend (14 - 18 jaar).
Na drie jaar in de leer te zijn geweest bij een bakker ontvangt Albert in maart 1942 zijn bakkersdiploma.
In je 18e levensjaar werd elke Duitser opgeroepen voor de Reichsarbeitsdienst (RAD). Albert is de tweede van links op de achterste rij. De eerste maanden was hij in Assel bij Stade.
Na drie maanden opleiding in Assel, gingen ze naar Frankrijk. Daar werden ze ingezet voor allerlei hand- en spandiensten, zoals het voorbereiden van een terrein voor de installatie van de V1.
Als rekruut in Denemarken. Infanterie-opleiding. Albert staat rechts vooraan.
Het huis, de winkel en de bakkerij op de Hastedter Heerstrasse in Bremen zijn verschillende keren beschadigd door bombardementen. De ergste keer was op 20 december 1943.
In dienst bij de Wehrmacht in Mimizan en omgeving (Frankrijk). Albert (rechts achter de ezel) woonde enige tijd in een treinwagon en zorgde voor de voedselvoorziening voor de soldaten
Een pagina uit zijn soldatenboekje, dat tevens als identiteitsbewijs diende.
Via deze kaart van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) ontvingen Alberts ouders bericht over zijn krijgsgevangenschap.
Doggy tag en registratie van de "cage" waar Albert in Amerikaanse gevangenschap in Cherbourg geplaatst werd.
In augustus 1945 werd hij overgedragen aan de Fransen. Hij kreeg een PG-nummer (prisonnier de guerre) en werd naar diverse commando's gestuurd.
Drie foto's van de steenfabriek waar Albert lange tijd als krijgsgevangene tewerkgesteld was, de Tuilerie Saint-Parres-les-Vaudes. Albert staat op de middelste foto, tweede van rechts.
Voor- en achterkant van een van de vele brieven die Albert (in het Sütterlin) naar huis geschreven heeft.
Ontslag krijgsgevangenschap september 1948
Herbouw van het door bombardementen verwoeste huis